Vizimalom és vendégház

Nagybörzsönyben a vízimalmok nagy múltra tekinthetnek vissza, már a török korban is rendelkezett malommal a település, a molnármesterség dinasztikusan apáról-fiúra öröklődött.A XIX. század közepén épült vízimalom a Börzsöny patak vizét használja. A hosszú épület lakóház, malom és istálló volt egyben. A kétszintes épület egyik leglátványosabb szerkezeti eleme a tető alatt elhelyezett, felülcsapott vizikerék, melynek felső részére engedték rá a patakból a malomárkon át ide vezetett vizet.

A vizikerék forgatta meg a pincében lévő főtengelyt, mely szíjáttétellel hajtotta meg az 1930-as években ide került hengerszékeket. Az őrlés úgynevezett visszaöntéses módszerrel történt, vagyis az első őrlés után visszamaradt félkész terméket vissza-vissza töltögették és addig őrölték, mígnem korpamentes lisztet és lisztmentes korpát nem kaptak.

A patak hol kevesebb, hol bővebb vízmennyiségét duzzasztó-és csatornarendszer segítségével vezették a malomba. Sajnos az 1998 évi árvíz elmosta a duzzasztógátat ezért a malom jelenleg nem üzemképes. Ma a malomipar történetét bemutató kiállítás tekinthető meg benne. Az Antal-féle malmot inkább csak a börzsönyiek használták, nyáron és kora ősszel éjjel-nappal járt, 12-16 mázsa búzát őrölt naponta. A XX. században a malmot államosították.

A napjainkban még mindig működőképes malom ipari műemlékként szolgál.

Cím: Hunyadi tér 10. Nyitvatartás: K-V: 10-16.